Lijena pita s jabukama
![]() |
Für Rezept (deutsch) bitte scrollen:
|
Oduvijek se pitam zašto se ovaj brzi ali predivni kolač zove „lijena pita“… Ima li to možda veze s tim što svaka osoba (lijena za duže spremanje, tj. kuhanje?:)) bez velikog napora, onako „lijeno“ može napraviti ovaj kolač? Bilo kako bilo, činjenica je da je ovaj kolač jedan od mojih najdražih kolača, i to ne samo zbog jabuka koje obožavam u svakoj formi :)… Originalni recept po kojem često pravim lijenu pitu sam jednom prilikom preuzela sa predivne stranice recepata recepti.in.rs. Oduševljeni smo ne samo ja i moj dragi, već i dragi prijatelji kada nam dođu u goste! :)
Sastojci (za tijesto):
- 3 jaja
- 1 čaša (od jogurta) šećera
- 1 čaša od jogurta ulja
- 2 čaša od jogurta brašna
- 1 jogurt (ja uzimam od 180 g)
- 1 prašak za pecivo
Sastojci (za fil):
- 1 kg jabuka
- 2 kašike ulja
- šećera – po potrebi
- 3 kašike griza
- 2 kašikice cimeta (u originalnom receptu nema cimeta, ali meni je ljepše sa :))
Priprema:
1. Tijesto: U jednoj posudi pomiješati jaja, šećer, ulje, brašno, jogurt i prašak za pecivo. Tijesto dobro izmiješati.
2. Fil: Jabuke oljuštiti, izrendati lili iscjeckati na kockice (ja radije sjeckam :D), i izdinstati na ulju (2 kašike). Onda dodati 3 kašike griza i šećer.
3. Pola tijesta sipati u pleh (podmazan ili jos bolje, sa masnim papirom za pečenje), peći nekoliko minuta dok se ne uhvati korica. Onda na to tijesto sipati fil od jabuka, pa preko fila posuti drugu polovinu tijesta.
4. Peći na 200 °C ca. 40 min.
Pečenu pitu posuti šećerom u prahu i isjeckati na kockice. Njami :)
-
3 Eier
-
180 g Zucker
-
180 ml Öl
-
360 g Mehl
-
1 Naturjoghurt (180 g)
-
1 Backpulver
-
1 kg Äpfel
-
2 EL Öl
-
Zucker (je nach pers. Geschmack)
-
3 EL Weichweizengriess
-
2 TL Zimt
cini mi se, da ime definitivno dolazi, jer je kao pita za "ljenje" domacice ;) :D neka, neka, super je i ovako!!!
Ovo je uvek u trendu!
Prava domaca…
Isto sam se i ja pitala:) Svejedno, mi kažemo da je to kraljevski kolač!
Elena, meni se stvarno čini da jeste- a rezultat je maksimalan!!! :)Vera, slažem se, lijena pita je uvijek u trendu :)Andrijana, domaće je, barem za mene, uvijek najljepše!:) I pored mnoštva prekrasnih kupovnih kolača ipak je domaće najslađe!!! Snježa, jako mi se sviđa naziv kraljevski kolač! Na neki način to definitivno jeste!
Lijena ili vrijedna, za mene je to jedna od najboljih poslastica ;-)Vidim dodala si Njemacku verziju….Odlicno – neka Germani vide nase sposobnosti u kuhanju.Sehr gut, liebe Tanja!
Ah da, Postavila sam te na moj 'blogroll'!
Vielen Dank, liebe Jasna :)Postavila sam upravo i ja tebe na moj "blog-roll"!
Divno! Ovo je stari recept i najbolja je pita kada se umesto ulja stavi mast.
Dosad sam uvijek upotrebljavala ulje, bas cu iduci put isprobati s masti… hvala na savjetu Olgica! :)
Hallo Tanja,wie groß war den die Form die Du dazu benutzt hast?Hört sich sehr lecker an!L G Irène
Hallo Irene, ich habe eine 20×30 cm Backform benutzt. Dieser Kuchen ist sehr lecker, kommt eigentlich immer gut an bei Gästen und ist sehr einfach zuzubereiten…:)LGTanja