Muffin Mexicana

Danas sam odlučila da malo eksperimentiram s muffinima, ima naravno bezbroj varijanti, slatkih i slanih, mašti kreiranja nema granica! Meni su se danas jele slane, i vec duže vremena razmišljam da napravim punjene, znači ne da ubacujem sve sastojke u tijesto pa da pečem. Meso mi se isto danas nije jelo pa sam na brzinu „kreirala“ evo ove, kako sam ih ja nazvala, muffin mexicana :). Mexicana zato sto sam imala u zamrzivacu još povrća Mexicana Mix, koji se sastoji od crvene i zelene paprike, mahuna, crvenog luka, crvenog graha (kidney) i kukuruza. Ono što je od svega toga ispalo je fin, lagan i ukusan ručak koji se brzo pravi!

Für Rezept in Deutsch bitte scrollen:

Sastojci za tijesto (za 12 muffina):
150 g maslaca
250 g brašna
2 praška za pecivo
200 g kiselog vrhnja (uzela sam ovog puta Rama Cremefine sa 15% masnoće)
1/2  kašikice soli
Za fil:
250 g povrće Mexicana
češanj bijelog luka
so
biber
kašikica sosa od paradajza
1/2 kašike maslinovog ulja (za prženje u tavi)
80 g sira (tzv. Frischkäse/ Cottage Cheese, light verzija sa 10% masnoće)

Priprema:

1. Pećnicu zagrijati na 180° C. Pripremiti formu za muffine (12 komada). Maslac otopiti na laganoj vatri (dobro, ja to radim u mikrovalnoj :)).
2. Izmutiti jaja sa vrhnjem i dodati pola kašikice soli. Onda lagano doliti istopljeni maslac.
3. Na kraju dodati brašno i prašak za pecivo.
4. Peći 20-25 minuta na 180°C. (trik s čačkalicom :))
5. Pustiti da se muffini ohlade prije nego što ih počnete puniti.
6. Napuniti svaki muffin prvo 1 kašikom sira, kašikom pritisnuti malo jače da se lijepo zgnječi na dnu muffina, onda na sir dodajte povrće koje u tavi na maslinovom ulju kratko prodinstate, i na kraju dodate malo paradajzovog soka (ne vise od 1 kašikice da ne bude previše tečno).

Punjenje je relativno lako. Prvi put sam isprobala isprobala novi Cupcake Corer (eto da se pohvalim,stigao mi je jučer napokon moj Cuisipro Cupcake Corer and Decorating Set jupiiii :), i oduševljena sam jer je sad punjenje totalno jednostavno i brzo!

Uz muffine sam servirala „brzinski“ dip od jogurta i povrća, začinila sa malo soli i biberom, ubacila u blender- i to je to. Mljac, odlično!

*************************************************************
Muffin Mexicana
Zutaten (für 12 Muffins):
150 g Butter
250 g Mehl
2 TL Backpulver
2 Eier
200 g  Rama Cremefine (15% Fett)
1/2 TL Salz
Ausserdem:
250 g Gemüsemischung Mexikana
etwas Tomatenmark
Salz
Pfeffer
1 Knoblauchzehe
12- Muffinblech/ 12 Papierförmchen

Zubereitung:
1. Backofen auf 180°C vorheizen. Je 1 Papierbackförmchen in die Vertiefungen des Muffinsblechs setzen. Die Butter bei schwacher Hitze schmelzen. Das Mehl mit dem Backpulver verschmelzen.
2. Die Eier mit Cremefine, Salz  verrühren und dann die geschmolzene Butter dazugeben.
3. Das Mehl mit dem Backpulver zügig unterrühren, und dann den Teig in die Blechvertiefungen füllen.
4. Die Muffins ca. 20-25 Min. backen. Herausnehmen, kurz abkühlen lassen und aus der Form nehmen.
5. Die gekühlten Muffins mit Hüttenkäse, und der in Olivenöl gedünsteten Mexikana Gemüsemischung, etwas Knoblauch,  1  EL Tomatenmark füllen. Fertig!
Ich serviere den Muffin mit einem Joghurt- Gemüse Dip (180g Joghurt, etwas Gemüse, Salz, Pfeffer, in den Mixer geben) Schnell und lecker!
     Guten Appetit :)