Lemon Bars

Sasvim slučajno sam prije nekoliko mjeseci  naletila na jedan članak o američkom kolaču lemon bar, i sličice tog kolaca su mi odmah bile tako primamljive…te žive boje, malo sladunjavo-kiselkasti okus limuna, sve mi se već tada činilo kao idealna kombinacija za mene :). Odlučila sam ga obavezno napraviti… Ali taj časopis sam onda negdje zabacila i naravno zaboravila na moj naum. Prošle sedmice sam onda naišla na jedan vrlo zanimljiv blog i tamo opet naidjem na lemon bar!  I ovog puta nisam čekala, zabilježila sam recept,  pa se onda bacila na posao :)

Für Rezept in Deutsch bitte scrollen:


SASTOJCI (za pleh 20x 20 cm)

Tijesto:

100 g brašna
30 g šećera u prahu
1/4 kašičice soli
70 g maslaca u komadićima (hladnog)

Nadjev:

200 g šećera
2 kašike izrendane korice limuna
60 g brašna
1/4 kašičice soli
3 jaja
1 dl limunovog soka

Peć zagrijati na 180 C.

PRIPREMA:

Tijesto:

sve sastojke umijesiti rukom dok ne postane mrvičasto tijesto. Gotovo tijesto prstima dobro utisnuti  u  namaštenom plehu (ili obloženim masnim papirom). Tijesto peči  na 160 C otprilike 20 min. sve dok tijesto ne dobije svijetlo smeđu boju.

tijesto / Teig

Nadjev:

U limunovom soku istopiti šećer i sol, i dodati izrendane korice limuna.
Lagano izmutiti jaja, i u razmućena jaja uliti smjesu limunovog soka. U tu smjesu onda dodati brašno i lagano promiješati, pa onda gotovu smjesu razliti po jos vrućem tijestu. Peči 20- 25 minuta sve dok se nadjev ne stegne (na ćaćkalici ipak treba ostati malo nadjeva- da ne bude presuho). Nakon pečenja ostaviti da se hladi jedno 2 sata, onda isjeći i prije serviranja posuti šećerom u prahu.

Nadjev/ Belag

Pokriveni kolači mogu da se drže u frižideru.

Kolači su divno sočnog, limunkastog ukusa i nisu previše slatki. Dobila sam 12 kolača iz pleha 20x 20 cm.

Lemon Bars
(Originalrezept hier)
Durch Zufall bin ich auf dieses wunderbare Rezept für Lemon Bars gestossen. Lemon Bars sind sehr leckere, fruchtige, saftige Kuchen, nicht allzu süss und ganz genau nach meinem Geschmack :).
BENÖTIGT WERDEN:
Für den Teig:
100 g Mehl
30 g Puderzucker
1/4 TL Salz
70 g Butter, kalt, in Stücke geschnitten
Für den Belag:
200 g Zucker
2 EL fein geriebene Zitronenschale
60 g Mehl
1/4 TL Salz
3 Eier
1 dl Zitronensaft
Ofen auf 180 C vorheizen.
Eine rechteckige Backform (20x20cm) einfetten oder mit Backpapier auslegen.
Teig: Alle Zutaten zu einem krümeligen Teig verarbeiten, entweder von Hand oder mit dem Food Processor.
Die Teigbrösel auf den Boden der Backform pressen, ca. 20 Min. backen bis der Teig an den Rändern hellbraun ist. Ofentemperatur auf 160 C runterschalten.
Belag: Zucker und Salz in Zitronensalz auflösen, Zitronenschale zugeben. Eier leicht schlagen und dann mit dem Zitronensaft mischen. Mehl in dkie Mischung hinzugeben und kurz mischen, dann über den noch heissen Teigboden giessen und weitere 20-25 Min. backen, solange bis die Oberfläche fest ist, jedoch sollte beim Zahnstochertest am Zahnstocher noch Belag kleben.
Mindestens 2 Stunden auskühlen lassen, dann in ca 12 Stücke schneiden, mit Puderzucker bestäuben und servieren.
Die Lemon Bars können zugedeckt im Kühlschrank aufbewahrt werden.