Schweineörchen…Svinjske uši

Tzv. svinjske uši (ne, ne bojte se, nisu one prave :) me prate već od najranijeg djetinjstva, mojih „ranih“ godina provedenih u Njemačkoj, i do dan-danas ih volim pojesti, mada ne u onoj originalnoj, „pekarskoj“ formi, jer su mi one previše hrskave i- tanke ;). Mislim da ne bi bilo naodmet da vam malo nešto ispričam o ovom njemačkom pecivu od lisnatog tijesta, koji se najčešće može naći u slatkoj varijanti (sa šećerom, sa cimetom, sa  šećerom i cimetom, sa karameliziranim šećerom, sa medom, sa čokoladom), ali ima i pikantnih varijacija. Ime, barem tako kažu, su dobile jer formom liče na svinjske uši (ali za to treba imati mnogo mašte :D).
Najpoznatije svinjske uši su one pekarske, sa šećerom, koje, iskreno rečeno nešto posebno ne volim, jer su mi jednostavno preslatke i prehrskave. Onda imate i kupovne, mogu se naći u svim samoposlugama, U Francuskoj se zovu  Palmiers ili Cœurs de France, u Švicarskoj  Prussiens ili Dessertpreussen. Francuske i švicarske varijante još nisam probala, a vrlo rado bih, da ih mogu usporediti. To mi je u planu kad sljedeći put budem otputovala tamo. :) Ja najviše volim kad mi tijesto nije hrskavo nego kad je malo mekše, i deblje, ali to je sve stvar ukusa.
Für Rezept in Deutsch bitte scrollen:
Sastojci:
300 g lisnatog tijesta
malo brašna
30 g maslaca
šećer (po želji)
2 vanilin šećera
cimet (po želji)
Priprema:
Pripremite lisnato tijesto i pleh.
Lisnato tijesto razvucite na pek papiru, i ako volite mnogo slatko (ja ne stavljam), pospite prvo malo brašna te onda šećer na radnu površinu (na pek papir) ,onda razvucite lisnato tijesto na pek papir. Maslac otopite pa onda namažite tijesto po cijeloj površini, onda pospite po cijelom tijestu vanilin šećer i šećer (po želji), i na kraju cimet. Urolajte tijesto kao na slici gore, omotajte pek papirom i stisnite tijesto, pa ga onda stavite u frižider  neko vrijeme, jer se tako kasnije rolnice lakše režu. Kad izvadite tijesto, oštrim nožem sijecite rolnice (na 1 cm postanu hrskavije), ali ja ih siječem na 2 cm debljine, i poredajte ih na pleh (ostavite malo mjesta između njih). U zagrijanoj peći (na 200 C) peći otprilike 20 min. Nakon desetak minuta izvadite peciva i okrenite ih da dobiju jednaku boju. Posljednjih 5-10 min. smanjite temperaturu na 160C. Ohladiti pa posuti šećerom u prahu (ako vam nisu dovoljno slatke). Prijatno!
Zimt- Schweineöhrchen
Schweineohren (das Gebäck :D), kenne ich ja schon aus dem Kindergarten, wo wir Kinder es oft geniessen durften. Ich war nie so vernarrt in die gängige Bäcker- Variation, die war mir immer zu knusprig, und zu süß… Für alle, die dieses Gebäck noch nicht gegessen haben, hier mal ein paar Infos dazu: Schweinsohren oder Schweineohren (französich Palmiers oder Cœurs de France, schweizerisch Prussiens, Dessertpreussen) sind ein süßes Kleingebäck aus Blätterteig.
Die Größe fertiger Schweinsohren variiert nach Region und Angebot von etwa fünf Zentimetern bis zu Tellergröße. Nach dem Backen werden die Schweinsohren häufig mit Puderzucker bestreut, mit weißem Zuckerguss überzogen, mit Zimt und Zucker, mit karamelisierten Zucker, oder auch zum Teil mit dunkler Kuvertüre bestrichen. Mein Gebäck ist dicker geschnitten, und dementsprechend auch weicher, und einfach lecker, mmmh…

Zutaten (für 4-5 Portionen):
300 g Blätterteig, frisch oder TK
30 g Butter, flüssig
Mehl
Zucker
2 Pkg Vanillezucker
Zimt
Puderzucker
Zubereitung:
Blätterteig (falls nötig) auftauen. Blech mit Backpapier auslegen. Auf einer leicht bemehlten Unterlage den Blätterteig ausrollen, dann mit der Butter bestreichen, dann etwas Zucker (wenn ihr es sehr süß mögt), Vanillezucker, und Zimt bestreichen. Teig von beiden Seiten bis zur Mitte hin aufrollen (s. Foto oben), etwas flach drücken und in Backpapier eingewickelt ins Kühlfach stellen, dann kann man den Teig leichter schneiden. Mit einem scharfen Messe 1 cm-dicke Scheiben (wenn ihr es knupriger haben möchtet), oder in 2cm- dicke Scheiben (wie ich es immer tue)  schneiden, und diese auf das Backblech legen (nicht so eng beieinander). Den Ofen auf 200 C vorheizen. Die Schweineörchen ca. 20 Min. backen, und nach der halben Backzeit wenden. Die letzten 5-10 Min. die Backtemperatur auf 160 C herabsetzen und zu Ende backen. Nach dem Backen die Öhrchen auf einem Gitter auskühlen lassen, und bei Bedarf, Puderzucker darüber streuen. Fertig :)